Tradicija in kvaliteta

NAŠA NALOGA

Z našim delom dodajamo vaši kakovosti in vrednosti  pravi pomen.  Dokaz o tem  je vtisnjen na papir. Zavedamo se, da v brezmejnosti časa in prostora, ustvarjamo prvi vtis o izdelku.

VIZIJA

Spletamo vezi zaupanja in kvalitete. Spremljamo novosti  in iščemo rešitve s ciljem, da ugodimo in izpolnimo vaša pričakovanja, želje in potrebe.  S celovito ponudbo vam prihranimo čas in denar in vam tako omogočamo najboljšo predstavitev na trgu.

VREDNOTE

Ptujska tiskarna je članica Bureau Veritas skupine.  S certifikatim dokazujemo, da poslujemo po načelih poslovnih vrednot in s poslovno etiko.

Skrbimo za varstvo okolja, za varnost in zdravje zaposlenih, podizvajalcev, obiskovalcev in drugih tretjih oseb. 

200 let tradicije tiska

Zgodovina

Tiskarstvo na Ptuju ima več kot 200 letno tradicijo. Prvo tiskarsko delavnico na Ptuju je ustanovil Franc Anton Schütz, leta 1792 .  Bil je  ustanovitelj treh tiskarn na Štajerskem: celjske, mariborske in ptujske .

  • Ptujska tiskarna je bila ustanovljena 8. decembra 1955. Takrat se je pričelo poskusno obratovanje v starih prostorih Blankejeve tiskarne na Slovenskem trgu na Ptuju.
  • Leta 1958 se je Ptujska tiskarna preselila v večje prostore na Jadranski ulici. Tiskarna je razširila svojo dejavnost in modernizirala strojno opremo.
  • 1962 sta se za kratek čas združila časopisno podjetje Tednik Ptuj in Ptujska tiskarna.
  • Leta 1977 se Ptujska tiskarna združila s Perutnino Ptuj.
  • Leta 1981 se je Ptujska tiskarna presela v novo poslovno stavbo na Zagrebški cesti, kjer smo še danes.
  • Leta 1990 je Ptujska tiskarna pričela poslovati kot del enovitega podjetja Perutnina Ptuj.
  • Leta 2000 je pridobil večinski lastniški delež Ptujske tiskarne grafično podjetje INO iz Celja, kar pomenilo  nov mejnik pri razširitvi proizvodnega programa in povečevanja obsega poslovanja.
  • Danes smo dinamično, razvojno usmerjeno podjetje, prepoznavno po celovitih in visoko kakovostnih grafičnih rešitvah v Sloveniji in v srednjeevropskem prostoru. 

Franz Anton Schütz (verjetno Celovec, 1753–1809, Maribor) je bil prvi tiskar na ozemlju nekdanje Spodnje Štajerske in ustanovitelj treh štajerskih tiskarn: celjske, ptujske in mariborske. Na Ptuju je deloval tri leta (1792–1795). Tu je razen prve tiskarne ustanovil tudi Bücherlesekabinet – prvo ptujsko izposojevalnico knjig. 

Iz Schützevega ptujskega obdobja so znani trije tiski: molitvenik Hitra inu glatka pot, pruti nebessam (1793), knjižica Leopolda Volkmerja Te Deum laudamus (1795) in kajkavski molitvenik Juraja Malevca Nebeszki pasztir pogublyenu ovczu ische (1795).  

Molitvenik Hitra inu glatka pot, pruti nebessam (1793) je najstarejši znani tisk prvega ptujskega tiskarja. Knjižica je prvič izšla v Ljubljani pri Johannu Georgu Heptnerju (1764). Tej so sledile še tri ljubljanske (1767, 1783 in 1784) in tri štajerske izdaje (Maribor, 1767, 1770; Ptuj, 1793). Avtorstvo molitvenika ni pojasnjeno. Ena od domnev je, da je delo prevod iz nemščine, druga, da gre za izvirno slovensko delo neznanega avtorja, tretja dopušča možnost, da jo je napisal Jožef Hasl, eden od slovenski jezuitov.

povzeto po  Kamra.si 

Knjižica Hitra inu glatka put pruti nebessam je najstarejši znani tisk prvega ptujskega tiskarja.